zaterdag 8 december 2012

Luca´s vaandel

En dan zijn er zomaar ineens vijf weken voorbij waarin ik geen blog heb geschreven. Een writer's block? Nee, gelukkig niet. Maar met een dag extra werken, een kinderkerstfeest dat georganiseerd moet worden, en mijn eerste optreden met jongerenkoor Hatikwa, bleef er nog maar net genoeg inspiratie over voor drie sinterklaasgedichten en twee ‘vertaalde’ kerstliedjes. Enfin, hoog tijd om weer eens wat over Luca te schrijven.

Vijf weken geleden zei hij ‘bah’ en ‘papa’. Inmiddels begrijp ik dat Luca in ´fases´ praat, en is ie via de ‘mama’-fase in de ‘nana’-fase beland. Fascinerend hoe hij steeds een andere medeklinker bedenkt die hij tot in den treure gaat oefenen in combinatie met een ‘a’. “Nanananana” klinkt het nu regelmatig vanuit de box. Alleen als ie honger heeft of zielig is zegt ie nog “mamama” - met een heel zielig stemmetjes. En als ie aandacht wil is het: “mamapapama”.

Maar nog veel fascinerender is toch wel zijn lievelingsspeeltje. Niet zijn nieuwe loopwagentje met activiteitenpaneel, noch zijn treintje, blokken of nieuwe auto. Nee, het aller-aller-aller-leukste om mee te spelen, vindt Luca het stokje met daaraan een kaartje waarop staat wanneer onze plant hoeveel water en zonlicht nodig heeft. Steevast stevent Luca op de plant af zodra hij op de grond ligt. Hij klimt omhoog tegen de pot, trekt het stokje eruit, en gaat daarna pas de rest van de woonkamer verkennen, het stokje als een vaandel voor zich uit dragend. Zelfs de kerstballen in onze kerstboom halen het niet bij dit eenvoudige zwarte stokje…

Ook het ‘staan’ neemt steeds gekkere vormen aan. Regelmatig als hij in de box staat, tilt hij zijn beentje op, alsof hij probeert zijn voet een trede hoger te zetten. En laatst ‘hing’ hij zelfs aan de rugleuning van een stoel waar hij maar net met zijn handjes bij kon. Dat hij toen viel vond ik achteraf niet eens zo heel erg, want ik moet er niet aan denken dat hij zich op een gegeven moment over de box- of bedrand gaat trekken… En dat hoofdje van Luca, daar zit volgens mij een ingebouwde helm in verstopt. Want hoe vaak hij daar al op gevallen is zonder een kik te geven… Ik denk dat ie later ridder wil worden. Met een vaandel uiteraard.





zaterdag 17 november 2012

Nee zeggen

"Luca, nee". "Nee.... Luca! Nee!" Het klink steeds vaker door het huis, en niet voor niets. Nee zeggen is één van de eerste, belangrijkste én moeilijkste uitdagingen is die je als jonge ouder tegenkomt. Daarom bij deze een spoedcursusje 'nee zeggen'. 

Het begint al bij de vraag: 'wanneer zeg je 'nee' tegen je lieve, kleine, en oh zo schattige baby'. Want het is toch prachtig als hij zich zomaar ineens kan optrekken aan de salontafel, er een onderzetter af kan halen, of zomaar ineens een cd van Guus Meeuwis opzet. Of met de stalamp aan de wandel gaat. Of de stekker van de laptop uit het stopcontact trekt als hij niet  genoeg aandacht krijgt omdat mama op Facebook zit. Maar stel je nu eens de eerste verjaardag van je zoon/dochter voor. De salontafel vol hete thee, levensgevaarlijke borrelnootjes en stukken slagroomtaart, een stalamp die – achtervolgd door zijn stekker – in sneltreinvaart de hele kamer doorgaat, achter je één-jarige kind aan die onderweg is naar de radio – waarvan hij inmiddels precies weet hoe de volumeknop werkt. Juist, dat kan je maar beter voor zijn.

Nu houden assertiviteitstrainingen vaak al op bij het nemen van het besluit om ‘nee’ te zeggen, maar voor ouders begint het dan pas. Het lastige is namelijk dat een baby nog niet weet wat “nee” betekent. Baby's willen namelijk maar een ding: aandacht. Stel je voor, je bent baby, je bent een beetje op eigen houtje aan het rondbanjeren terwijl je moeder met iets anders bezig is, je trekt eens hieraan, grijpt eens daar in, en ineens hoor je (vul op de plek van Luca de naam van je eigen baby in "Luca, nee" "Nee nee nee". Nee, Luca, nee, dat mag niet." Wauw, mama ziet je! En ze praat tegen je! En het klinkt eigenlijk best grappig! Dat moet je nog eens proberen! 

Daarom begint 'nee zeggen' - gek genoeg - bij heel veel ja zeggen. "Ja" (of goedzo, jaaa, wauw, wat knap, etc.) op de momenten dat je baby dingen doet die wel geoorloofd zijn. Gedragswetenschappers hebben helemaal gelijk als ze zeggen dat een kind maar één ding wil: aandacht. Ik noem het liever delen. Net zoals grote mensen graag alles wat ze meemaken 'delen' met andere mensen, en dan zoveel mogelijk 'ohs' 'ahhs' iehs' of likes hopen uit te lokken, zo zijn baby's niet veel anders. Behalve dat hun sociale netwerk zich nog niet op internet bevindt, noch uit een heleboel mensen bestaat,  maar uit de directe verzorgers van het kind. Jij als ouder/verzorger bent dus de belangrijkster 'vriend', 'volger' of 'connectie' van uw kind. 

 Maar goed, dan is daar het moment dat je "nee"  moet zeggen. Nu helpt het vaak als je je stem verlaagt en op luid volume en besliste toon “nee” zegt. Zeker als je gewend bent om hoog, zacht en vrolijk tegen je kind te brabbelen, En heel soms helpen de omstandigheden een handje. Bijvoorbeeld als je “nee” zegt, je zoon dit negeert, en de hele emmer koud geworden sop waaraan hij zich optrok over zich heen krijgt. Maar meestal moet je toch zelf in actie komen en ofwel je zoon van de salontafel/lamp/radio aftrekken, of hem in de box zetten nadat je alle potgrond van zijn handjes hebt geklopt.

Dat je baby begrijpt wat “nee” betekent, weet je als hij reageert op de volgende manier: Hij trekt snel zijn handje terug, glimlacht op zijn allerliefst naar je, en terwijl hij met zijn ogen je blik blijft vasthouden, gaat zijn handje op de tast terug naar het verboden voorwerp. Dit, dames en heren, heet uitproberen. De eerste overwinning is binnen: je kleine deugniet kent het woordje ‘nee’!! De volgende overwinning is om op zo’n momentje je gezicht in plooi te houden en te zorgen dat hij heel snel iets anders gaat doen, namelijk iets wat wel mag. Dan kan je hem namelijk weer uitbundig belonen met heel veel 'jaaa!'s en hoef je ook niet meer zo hard je best te doen om je lachen in te houden. 

Op een gegeven moment weet je zoon/dochter zelf al wat hij wel en niet mag. Maar dan ben je er nog niet. Dat je in deze fase bent beland weet je namelijk als je baby bij het horen van alleen zijn naam al tien centimeter de lucht in springt (wat gelijk staat aan een meter voor een volwassene), om je vervolgens zijn allerondeugendste glimlach te schenken...

woensdag 31 oktober 2012

Bah!

Het is zover. Luca´s eerste woordje is een feit. En, helaas, helaas, het is geen 'mama'. Ook geen 'papa', 'bal', 'auto' of 'Luca'. Nee, Luca´s eerste woordje is ´bah!´. Stiekem voel ik me wel een beetje schuldig over dit ongebruikelijke eerste woordje, want ergens vraag ik me af of ik niet iets te vaak ´bah!´ heb gezegd als Luca weer eens aan het kinderwagenwiel wilde likken of een schoen in zijn mond stopte.

Hoe het ook zij, Luca gebruikt zijn woordje op allerlei manieren. Eigenlijk zou je het ook wel een stopwoordje kunnen noemen. Als Luca ´bah!´ zegt kan dat betekenen: `jeeej, mama is thuis!´ (of papa), of: ´kijk eens wat ik al kan!´. Ook kan het veelvuldig achter elkaar gebruikt worden, wat meestal aanduidt dat Luca in een vrolijke bui is. En soms betekent het: 'Hallo, ik ben er ook nog!'.

Zoals ik al vreesde liet Luca´s tweede woordje niet lang meer op zich wachten, en was dit 'papa'. Lichtelijk jaloers keek ik toe hoe manlief uitzinnig van vreugde zijn eerste conversatie hield met zijn zoon:
"Bah bah bah" zei Luca.
"PaPa... Papa..."
"...Pahpahpah"
"Jaaaa, papa, dat ben ik, haha! Papa"
"Papa!"
"Goedzo! Papa"
"Papa"
(Enzovoorts...)

Tja, ik had het kunnen zien aankomen. Nu troost ik me met het feit dat Luca mij ook gewoon 'papa' noemt, maar natuurlijk probeer ik hem uit alle macht 'mama' te leren zeggen. Zo zat ik vanmiddag met Luca op schoot mijn uiterste best te doen:
Luca: "Bahbahbah"
Ik: "Mmmmaammmaa"
"Bahbah"
"Goedzo! Mmmammma"
Luca keek nog eens goed naar mijn lippen, bleef even stil en ging steeds glaziger kijken. Even dacht ik dat hij een poging ging doen om me na te zeggen, maar al gauw hoorde ik het gepruttel in zijn broek. En ineens kwam ik op het gekke idee om Luca het woordje 'poep' te leren. Hij heeft immers al een paar dagen luieruitslag, en de voornaamste reden daarvoor is dat hij simpelweg niet de moeite neemt om te huilen als hij gepoept heeft. Nu kost 'poep' zeggen natuurlijk minder moeite dan een keel op zetten, en het verschil tussen 'pap' en 'poep' leek me nog wel te overzien.

Dus zei ik vol enthousiasme tegen mijn zoon, die zittend op mijn schoot met een volle poepluier "pahpahpah" aan het roepen was: "Poep poep poep"
Luca keek me even bedenkelijk aan, en zei toen: "Bah!"

vrijdag 19 oktober 2012

Luca's streken

Jaja, het is zover. Luca kan staan. Kruipen en zitten vond hij niet interessant, nee, Luca ging voor het echte werk. Zijn beentjes trainde hij al maanden door op elke willekeurige schoot te gaan staan.  En zodra zijn armspieren sterk genoeg waren ging hij aan de slag… Nu zou ik 400 woorden kunnen besteden aan hoe dat eruit zag, maar zelfs 4000 woorden zouden het ‘leren-staan-tafereel’ te kort doen. Dus moest mijn blog over iets anders gaan.

Nu zijn er gelukkig genoeg andere dingen waarover ik me verwonder, dus laat ik daar nu eens een blog aan wijden. Zo blijkt Luca dol te zijn op planten. En dan niet op het ‘met de handjes in de potgrond graaien’. Nee, Luca plukt netjes een blaadje af om er vervolgens net zo lang op kauwen tot mama een einde maakt aan de pret. Leuk dat Luca op zijn mama wil lijken, maar het woord ‘vegetariër’ neemt hij toch wel erg letterlijk.

Maar niet alleen planten, ook papier vindt Luca erg lekker. Zelfs mijn agenda is een paar weken armer door Luca’s nieuwsgierige handjes en mondje. En dan heb je nog zijn eigen spiegelbeeld. Onvermoeibaar kan Luca naar zichzelf lachen, kraaien en high-five-en, of dat nu in een raam, de ovendeur, of de glimmende frontjes van de Ikea-keuken is.

Tot slot verwonder ik me iedere dag over Luca's harde hoofd. Papa's gitaar vindt hij natuurlijk prachtig, en bij gebrek aan fijne motoriek bonkt hij graag met zijn hoofdje tegen de klankkast van de gitaar, daarbij een prachtige klank producerend. Maar gek genoeg krijgen ook de oven, spiegels, en de spijlen van de box zo nu een aantal kopstoten te verduren. En ik verbaas me er nog steeds over hoe hij iedere keer weer zijn hoofdje zo verwachtingsvol omhoog houdt, dat mama de pluche bal er wel tegenaan móet gooien, waarna hij het uitschatert als deze al rinkelend terug stuitert. En hoe hij zelfs met meer dan 39 graden koorts – liggend in de maxi-cosi – helemaal de slappe lach kreeg van dit spelletje. 

Maar wat er gisteravond gebeurde was toch wel het toppunt. Alle gekheid op een stokje... We wisten al dat Luca het doorzettingsvermogen van papa en mama bij elkaar opgeteld heeft meegekregen. Dat hij gisteravond ondanks zijn slaapzak alweer stond voordat ik zijn slaapkamer uit was, verbaasde me dan ook niets. Maar dat ik hem nog geen tien minuten later in diepe slaap aantrof op zijn knietjes, billen omhoog, wangetje plat tegen het matras, buik nog half tegen de spijlen, en armen onbeholpen uitgespreid…  Het leek wel of hij gewoon staande in slaap was gevallen!  

zaterdag 6 oktober 2012

Hippe mama club - Helemaal gesmolten

Kwijlen, snotteren, hoesten, rochelen, onvoorstelbaar hoeveel vocht zo’n klein mannetje kan produceren. Luca’s oren zijn nog de enige gaten in zijn hoofdje waar geen vocht uitkomt. De bultjes op zijn gezicht en handje wezen volgens de meer ervaren moeders op een virus, maar na drie gebroken nachten en drie dagen waarin Luca amper sliep, besloot ik toch maar de dokter te bellen.

De volgende ochtend om 10 voor 10 kon ik terecht, en wat was ik daar blij om die volgende ochtend! Inmiddels haalde Luca gierend en piepend adem en huilde hij aan één stuk door. Zelfs zijn stem was onherkenbaar, en zijn oogjes stonden wazig en ziek. Gelukkig vond Luca de huisarts en haar praktijk zo interessant dat hij spontaan vergat te huilen, en kon de huisarts rustig uitleggen waarom ze Luca Ventolin zou voorschrijven. De kans dat een baby astma heeft is klein, maar veel baby’s krijgen wel deze verschijnselen met dit weer. Ventolin zou Luca’s verkrampte longen wat ontspanning geven.

Bij de apotheek kreeg ik een prachtig buisje met mondkapje, en de opmerking dat Luca wel eens kon gaan huilen, maar dat hij dan ook minder vaak zou hoeven inademen om de juiste hoeveelheid Ventolin binnen te krijgen. Luca ging niet huilen, maar effect was er wel, en voor het eerst sinds drie dagen sliep Luca overdag uren achter elkaar door. Op mama’s schoot, maar dat vond mama helemáál niet erg. Af en toe werd hij wakker om het slijm uit zijn keel te hoesten, om vervolgens weer als een blok in slaap te vallen. Tot mijn schrik liep zijn koorts die middag wel op tot 39,2 graden, maar na een goede nachtrust was het de volgende ochtend alweer gezakt tot 36,6. Wonderlijk hoe snel dat gaat bij baby´s…

De  benauwdheid is nog niet helemaal over, maar Luca vindt de Ventolin inmiddels heerlijk. Als ik het kapje van zijn neus en mond haal, buigt hij helemaal naar voren om nog een paar keer in de buis te kunnen ademen. Borstvoeding hoeft hij even niet meer, maar fruit en broodkorstjes des te liever. En als hij kwijlend en snotterend op een broodkorst zit te kauwen, zijn kind druipend van het kwijl, in beide knuistjes een korstje brood, en minstens twintig natte broodkruimels op zijn trui, tafeltje en de grond om hem heen, kan ik niet anders dan super trots zijn op mijn dappere mannetje. Vooral als hij me met zijn waterige oogjes aankijkt en me een al even waterige glimlach schenkt. Nog even en ik ben zelf een plasje. Net als juffrouw Scholten…

Deze blog is eerder verschenen op www.hippemamaclub.nl

zaterdag 22 september 2012

Hippe mama club - Brabbeltaal

“Wahwahwahwahwah” klinkt het zacht door de babyfoon. Jeetje, Luca ligt nog geen half uur op bed en is nu alweer wakker… “Hajajajaja” klinkt het steeds luider. Ik vouw nog even snel het restje van de was op, en bedenk me dat ‘in alle rust een blog schrijven’ er niet meer inzit vandaag. “JAAJAAWAAAJAAJAA!”, zegt Luca nu luid klagend.

“Jaja, ik kom al!” zeg ik terwijl ik zijn kamer in loop, en ik merk dat ik stiekem toch best wel blij ben dat hij weer wakker is. En daar ligt ie hoor. Op zijn buik boven op de deken, wild trappelend met zijn beentjes terwijl zijn handjes halverwege de spijlen van het voeteneind van zijn bed hangen. Wat wordt hij toch al groot. Gisteren trof ik hem aan met één beentje helemaal door de spijlen van zijn bed. En eergisteren zat hij met zijn voetje vast tussen de spijlen aan het hoofdeinde. Naast zijn hoofdje…

Behalve het – slaapzak of geen slaapzak – steeds fanatieker ontdekken van zijn lenigheid en bewegingsmogelijkheden, is onze zoon ook iets anders aan het ontdekken wat hij met zijn lichaampje kan. Vroeg ik me eerst nog bezorgd af of Luca soms één van mijn – door zijn grijpgrage handjes uitgetrokken – haren in zijn keel had gekregen, al gauw begreep ik dat zijn gekke mond- en tongbewegingen een heel ander doel hadden. Want ineens kwam er een ‘wha’ uit zijn wijd opengesperde mondje. Trots herhaalde hij dit geluidje, en iedere keer als het lukte ging het ietsje harder “whawhawh…wh…whaWHAWHA!”. Tot zijn gebrabbel weer overging in geluidloos luchthappen. Geweldig om te zien!

Inmiddels brabbelt Luca op ieder momentje van de dag. Als hij wakker wordt, tijdens het badje, als hij in de box ligt, in het stoeltje, op schoot, als mijn borst ‘leeg’ is, en zelfs tijdens het fruithapje. En door al dat oefenen komen er steeds meer klanken bij. Bleef het in het begin nog bij ‘whawhawha’ en ‘jahjahjah’, inmiddels kan hij ook ‘wakajatawa’ of zoiets. En bij iedere nieuwe medeklinker ben ik weer een beetje meer verwonderd. Maar vanmorgen, tijdens het fruithapje, was ik pas écht blij. Tussen twee happen door zei Luca namelijk: “majakawaja”. Jaja, ik hoorde het echt: een ‘ma’! Dus nu wacht ik vol spanning op nog een ‘ma’. Of een ‘mama’. Of gewoon ‘mamamamama’ (ook goed). Want geloof me, als hij dát gaat zeggen, sta ik de komende tijd metéén naast zijn bedje als hij wakker wordt en me roept!

Deze blog is eerder verschenen op www.hippemamaclub.nl

zaterdag 8 september 2012

Hippe mama club - Goed voor de weerstand

“Luca, nee!” zeggen mijn man en ik in koor. We zitten samen te eten als onze zes maanden oude zoon met zijn handjes tegen een plantenbak op klimt. Luca kijkt verrast om, en terwijl zijn oogjes beginnen te twinkelen verschijnt er een glimlach van oor tot oor op zijn gezicht. Gelukkig kan mijn man zijn gezicht in plooi houden en nog een keer ‘nee’ zeggen, maar ik schiet als vanzelf in de lach om zijn verwachtingsvolle gezichtje.

Het wezentje dat een half jaar geleden nog enkel sliep, rondkeek en dronk, is uitgegroeid tot een snel-tijgerende baby met de onweerstaanbare behoefte om alles in zijn mond te stoppen. En met alles bedoel ik ook echt álles. Zo blijkt de vloer erg lik-baar te zijn, kruipt hij buiten het liefst van zijn speelkleedje af om gras en bloemetjes te plukken (en in zijn mond te stoppen), en vindt hij het heerlijk om aan het wiel van de kinderwagen te likken. Als de zwangerschapskilo’s er al niet afvliegen van de borstvoeding, dan wel van het achter mijn zoon aan rennen als hij uit de box mag. “Luca, nee” en “Neeeee, Luca!!” klinkt dan ook steeds vaker door het huis.

Ongeveer een week nadat Luca het tijgeren had ontdekt, waren we op vakantie in de Ardennen. Het was bloedheet, en in de schaduw aan het meer was het dan ook een stuk aangenamer dan binnen. Maar aangezien onze zoon zijn nieuwe hobby maar al te graag wilde uitoefenen, gingen we regelmatig met hem naar binnen zodat hij wat meer bewegingsvrijheid had. Zo ook toen mijn man pannenkoeken ging bakken en tegelijk wel zou oppassen. Wat een luxe! Ik had net gedweild en had de emmer sop bij de deur te laten staan, zodat ik lekker met mijn blote voeten door het koele gras kon banjeren. Heerlijk! Met een glas koud water en een stapel magazines over de omgeving in mijn handen, luisterde ik tevreden naar het vrolijke gekraai van Luca dat steeds duidelijker boven het gesis van boter uitkwam. Dat klonk goed. Tot ik bedacht dat ik een pen vergeten was, en dus weer even naar binnen moest…

Eerst zag ik het straaltje water dat naar buiten sijpelde. Een seconde later de onderkant van de emmer met sop. En toen het uitzinnig blije gezichtje van Luca die kraaiend van plezier in een enorme plas sop lag te spetteren. Het enige wat ik kon uitbrengen was de naam van mijn man, en die kon niets anders uitbrengen dan: “Oh… oh… oh……” Zelfs mijn inmiddels vertrouwde mantra “is goed voor de weerstand” hielp in deze situatie niet. Maar toch… toen ik Luca’s gezichtje zag, die nóg blijer werd toen hij papa en mama opmerkte, kon ik een enorme grijns niet onderdrukken. Hoe moet ik deze jongen nou ooit gaan opvoeden?

De blog is eerder verschenen op www.hippemamaclub.nl

dinsdag 7 augustus 2012

Op ontdekkingstocht - het vervolg

Luca kan tijgeren!! Mocht ik al ooit het voornemen hebben gehad om niet zo'n trotse opschep-moeder te worden, dan geef ik het bij deze op. Hoe kan het ook anders met een zoon als Luca?

Na Luca's eerder beschreven 'ontdekkingstocht', hadden we al zo'n vermoeden dat het niet lang meer zou duren voor Luca zou gaan tijgeren. ´Geniet er nog maar van´, zeiden de moeders om me heen. ‘Als hij eenmaal kan kruipen is je rust voorgoed voorbij’. Nou, genieten deed ik, maar dan vooral van Luca's pogingen om vooruit te komen.

Dat kleedjes niet aan Luca besteed waren werd mij al vrij snel duidelijk. Gebruikte hij ze niet als bootje, dan rolde hij er wel vanaf. En lag hij liever even op zijn rug, dan wikkelde hij zichzelf er gewoon helemaal in. Inmiddels gaat hij er zelfs weleens onder liggen, maar dat kon hij in eerste instantie nog niet. In eerste instantie werd Luca een kei in rondjes draaien alsof hij een wijzertje van de klok was. Zo bekeek hij op zijn dooie gemakje alle hoeken van de kamer, en keek hij bij ieder nieuw gezichtspunt even trots over zijn schouder of papa en mama hem wel zagen.

Nu werd dat rondjes draaien natuurlijk wel een beetje saai, en die mooie bal die steeds maar verder weg rolde, toch wel een hele interessante uitdaging. Maar iedere keer als Luca zich blij oprichtte door zijn armpjes te strekken, om zo te proberen de bal te pakken, schoof zijn hele onderlijf een stukje naar achteren.

Dus ontwikkelde Luca de vaste gewoonte om iedere keer dat hij op zijn buik lag met zijn armpjes en beentjes te maaien alsof zijn leven er vanaf hing. Tussendoor hield hij soms zijn armen en benen tegelijk in de lucht, waardoor enkel zijn buik te grond nog raakte, om vervolgens alles weer neer te leggen en zijn billen in de lucht te steken. Als hij deze bewegingen snel afwisselde, kwam hij zowaar een stukje vooruit! Maar helaas werd hij hier zo blij van, dat hij trots zijn armpjes strekte waardoor hij net zo hard weer achteruit schoof. Na enige tijd besloot hij dan om maar te gaan rollen tot hij vanzelf ergens in de buurt van de bal belandde.

Maar zondagavond 5 augustus had Luca zomaar ineens een eureka-momentje. ‘Ineens heb je het...'. Hij drukte zijn onderarmpjes tegen de grond, trok zijn bovenlichaam richting zijn handjes, en… jahoor! Daar schoof hij zomaar ineens een stukje naar voren! Een beetje verbaasd probeerde hij het nog eens, en toen nog eens, en het lukte gewoon steeds weer!! Je zag hem gewoon denken: “ooooh, zo moet dat!” Inmiddels heeft hij er een nachtje over kunnen slapen, en gelukkig, hij weet het nog! Terwijl ik dit type is hij met een super blij hoofdje de woonkamer aan het verkennen. En maar mijn kant op kijken… “Kijk eens mama, wat ik al kan!”

zondag 15 juli 2012

Luca's eigenaardigheden...

Luca heeft een nieuw spelletje bedacht. Het is een enigszins eigenaardig spelletje. Maar misschien heeft hij dat wel van mama geleerd. Mama doet namelijk wel eens 'Luca opeten'. En Luca schatert het dan uit. Eigenlijk was er niks leukers dan als mama Luca optilde en met grommende geluiden zijn wangetjes op at. Maar toen Luca al vier-en-een-halve-maand oud was vond hij het tijd voor een nieuw spelletje. Tijd voor de tegenaanval... En dus viel Luca met veel gegil en gekraai mama's neus aan... Het geluid moet je er even zelf bij denken, maar soms zeggen beelden meer dan duizend woorden...







Hippe mama club - Paspoort

Boodschappen doen, strijken, koken, ontbijten en zelfs douchen, sinds mijn bevalling hangt alles wat ik doe af van het eet-, waak-, slaap- en poepritme van onze lieve zoon. Geplande afspraken stellen me voor de keus: de deur alvast openzetten, of al zingend rondjes door het huis lopen om Luca’s voeding uit te stellen tot ik mijn gezelschap heb binnengelaten. En afspraken buiten de deur zijn ronduit een ramp.

Mijn eerste afspraak op het consultatiebureau herinner ik mij nog maar al te goed. Na een op-het-laatste-moment-doorgelekte poepluier, zoekgeraakte sleutels en een derde sprintje naar boven voor het groeiboekje, rénde ik bijna met de kinderwagen naar het consultatiebureau. Om er daar met hulp van de arts achter te komen dat ik niet 5 minuten te laat, maar 55 minuten te vroeg was.
“Is dit nou wat bedoeld wordt met ontzwangeren?”  had ik met een rooie boei gevraagd.
“Nee hoor, dit gaat niet meer over zolang je kinderen hebt. Ik kan het weten”.
Even zonk de moed me in de schoenen, tot ik me realiseerde dat ze wel nog arts was. Gelukkig, er was nog hoop dat ik niet helemaal voor niets had gestudeerd...

Inmiddels heb ik geleerd zeker een uur in te plannen om Luca’s luier, voedingstijden en luiertas te controleren en onvoorziene zaken te voorzien. Dus deed ik ruim een uur voor aanvang van de afspraak op het gemeentehuis – Luca had een paspoort nodig – nog een laatste check op de gemeente-website. En ja hoor, ik had toestemming én het paspoort van manlief nodig. Een bekend paniek-gevoel maakte zich van me meester, maar gelukkig nam manlief meteen zijn telefoon op, bleek zijn paspoort thuis te liggen en kon hij ook een briefje schrijven, fotograferen en e-mailen.

Toch wel trots op mijn goede voorbereiding reed ik ruim op tijd weg. Alleen nog even pinnen, zo dacht ik, dus sjouwde ik de maxi-cosi langs het gemeentehuis naar het dichtstbijzijnde pinautomaat. Nee hè, kapot! Hup, maxi-cosi weer de auto in, drie straten verderop pal voor het pinautomaat geparkeerd, en na enige twijfel toch maar Luca – zonder maxi cosi – uit de auto gehaald. Hannesen om met één  vrije hand te pinnen, het geld in mijn portemonnee en portemonnee in mijn tas te krijgen... En op naar de pasfoto’s. Wie verzint zoiets… Een foto van een drie maanden oude baby als geldige legitimatie voor de komende 5 jaar… Gelukkig had Luca nét geleerd zijn rug en hoofdje recht te houden, dus de foto is ronduit geweldig. Pasfoto’s in de ene hand en Luca op de andere arm, zit ik even later – toch nog te laat – een reeks vragen te beantwoorden om te bewijzen dat Luca écht mijn zoon is. Ik onderdruk mijn verontwaardiging en zet netjes mijn handtekening. Nadat ik negen-en-veertig euro heb neergeteld, vertelt mevrouw me nog even dat ik het paspoort over anderhalve week mag ophalen, mét of zonder Luca.

Anderhalve week? Eerst maar eens bedenken wanneer de volgende voeding is. En of ik daarvoor nog boodschappen kan doen. En wat zullen we eten vanavond…?

Deze blog is eerder verschenen op www.hippemamaclub.nl

zaterdag 7 juli 2012

Op ontdekkingstocht

Terwijl ik m'n haar nog uitspoel, hoor ik Luca steeds harder kreunen en zuchten. Snel stap ik onder de douche vandaan, sla een handdoek om, en kijk om het hoekje van de badkamerdeur. Twee blauwe kraaloogjes kijken me aan vanuit een vastberaden gezichtje. Mijn hart begint sneller te kloppen... En terwijl ik me afvraag of ik nu juist blij of bezorgd ben, pak ik snel mijn camera. Dit moet ik vastleggen! De oogjes maken plaats voor een blond kruintje, maar komen nog even omhoog, en *flits*!

Het begon allemaal met het kromtrekken van zijn rugje en achterover gooien van zijn hoofd. Terwijl Luca bijna een hoepeltje vormde, rolde hij vanzelf op zijn zij en kon hij ineens ook speeltjes pakken die wat verder weg lagen. Maar Luca was nog niet tevreden. Hij had al ontdekt hoe leuk het was om op zijn buik te liggen, en wilde dat maar al te graag zelf kunnen. Dus hop, daar ging niet alleen zijn hoofdje naar achteren, maar ook zijn rechterbeentje gooide hij over zijn linkerbeentje. Het effect was dat Luca even in een bijna-op-de-buik-stand bleef hangen, om daarna met zoveel vaart terug te rollen dat mama steeds weer bang was dat hij zijn nekje zou verdraaien. Maar na enige oefening kreeg hij het voor elkaar om zijn onderkant om te draaien. Terwijl zijn billen en voetjes al omhoog staken, bleef zijn linkerarmpje nog onder zijn buik hangen, en zijn hoofdje dus nog op de grond...

Maar precies een week geleden, tijdens een spelletjesavond met twee vriendinnen, gebeurde het… Luca lag al een tijdje op zijn rug te spelen, mama was gezellig aan het kletsen, en... ineens lag Luca op zijn buik om zich heen te koekeloeren. "Hij lag net toch net op zijn rug?!", vroeg ik nog voor de zekerheid. Mijn vriendinnen keken ook en gaven Luca spontaan een daverend applaus. Blij verrast schonk mijn zoon ons zijn meest guitige glimlach ooit. Gelukkig kon ik toen nog niet vermoeden wat ons allemaal te wachten stond dankzij deze ontwikkeling...

Maandag verraste Luca papa door zomaar ineens van de bank te rollen. Dinsdag kwam hij met zijn rechtervoetje klem te zitten tussen de spijlen aan de linkerkant van zijn bedje. Woensdag troffen we hem overdwars in zijn bedje aan, en donderdag trof de gastouder hem op zijn buik aan, een houding waarin hij een record middagdutje van maar liefst drie uur deed… Die nacht rolde hij met slaapzak en al op zijn buik en 's ochtends lag hij zelfs op zijn zij te slapen.

En toen stond ik dus even later onder de douche... Ik had de strijkplank, strijkbout en verlengkabels uit veiligheidsoverwegingen uit de logeerkamer gehaald, Luca op het midden van een kleedje op de grond gelegd, en zijn hoofdje omringd met speelgoed zodat hij zich niet zou vervelen... Maar wat ik aantrof toen ik uit de douche stapte...? Luca was op ontdekkingstocht!
badkamer <> trap! 

zaterdag 30 juni 2012

Hippe mama club - Wat is dit??!!

Toen Luca precies 14 weken oud was, of drie maanden zoals je dat dan gaat noemen, gingen we een weekendje weg met mijn familie. Ik had enorm uitgekeken naar dit weekend. Niet alleen vanwege de verzekerde gezelligheid, maar ook vanwege het subtropisch zwemparadijs dat het uitgekozen vakantiepark rijk was. Van een andere moeder had ik begrepen dat haar drie maanden oude zoontje in een dergelijk zwembad al snel de werking van zijn trappelende beentjes had ontdekt, en zó met babybandje en al was weggezwommen, dus ik had hoge verwachtingen van onze badje-leeg-trappelende-waterfanaat.

Gewapend met babyzwembandje, zwemluiers, en het kleinste zwembroekje dat ik ooit had gezien, stapten we dat weekend vol goede moed het subtropische klimaat van het zwembad binnen.  Het was wel even spannend om Luca zonder kinderwagen, kleertjes en warme deken mee te nemen, en een hele uitdaging om hem in het bandje te wurmen zonder dat het ding wegdreef. Maar uiteindelijk dobberde onze zoon rond in het grote zwembad… Onderuitgezakt, armen wijd en ogen groot… Verbijsterd keek hij ons aan, met een blik die zei: “Wat is dit??!!” Hij huilde niet, maar daarmee was ook alles gezegd. Van het golfslagbad naar het babybadje, van het babybadje naar het 90 centimeter-bad, Luca liet het allemaal gelaten over zich heen komen, maar er kon geen glimlachje vanaf. En denk maar niet dat ie ging trappelen… In plaats van trots voelde ik me schuldig…

Aangezien zijn twee weken oudere nichtje Lotte wel vrolijk begon te spetteren, bedacht ik dat Luca misschien wel honger had. Dus besloot ik hem onder een handdoek te voeden – wat hij ook al geen pretje vond –  zodat hij een uurtje later wel gezellig zou kunnen zwemmen. En terwijl Luca bij oma op schoot lag uit te buiken, maakten papa en mama van de gelegenheid gebruik om even met zijn tweetjes te zwemmen. Maar nog geen tien minuten later kwam mijn zusje aangerend met het dringende verzoek om nú te komen. Terug bij onze plek troffen we Luca aan op een met poep besmeurde handdoek, op een tafeltje waarnaast een boze ober mijn met poep besmeurde moeder terecht stond te wijzen. Boos wees hij ons de plek waar we Luca’s luier wél mochten verschonen, en even later lag Luca tevreden te slapen in zijn schone luier en vertrouwde rompertje.  Zíjn missie was wél geslaagd.

Maar zo snel geef ik niet op, dus de volgende dag zette ik Luca ruim een uur na zijn ochtendvoeding wederom in het gele bandje. Weer kon er geen lachje vanaf, en toen ik bij wijze van laatste poging met Luca op mijn arm onderweg was naar het bubbelbad, spuugde hij een straal vettige zure moedermelk over mijn blote schouder en bikini.

Het is duidelijk: Luca en zwemmen is geen goede combi. Nóg niet tenminste… Maar mocht onze zoon nou tóch ooit besluiten een tweede Pieter van den Hoogenband te worden, dan hebben we wél een prachtig verhaal over zijn eerste zwemavontuur.

Deze blog is eerder verschenen op www.hippemamaclub.nl

vrijdag 29 juni 2012

Fruithapjes

Nichtje Lotte mocht een paar weken geleden ineens fruithapjes gaan eten. Ze observeerde haar omgeving, volgde alles wat mama in haar mond stak, en kwijlde er op los… Allemaal tekenen dat ze toe was aan nieuwe smaken, aldus het consultatiebureau. Nu ging Luca al die dingen ook steeds meer doen, maar ja, zijn afspraak met het consultatiebureau is pas volgende week, als hij vier maanden en 1 week is. Na wat in het groeiboekje te hebben gelezen, besloot ik op eigen houtje met fruit te beginnen op de dag dat Luca vier maanden werd.

Dag 1: Luca houdt zijn lippen stijf op elkaar als ik de lepel met geprakte banaan naar binnen duw. Hij smakt wat, kijkt me verbaasd aan en duwt het spul met zijn tongetje weer naar buiten. Tien minuten later heeft hij 1 babylepeltje banaan per ongeluk doorgeslikt. De rest zit op zijn slabber, in de spuugdoek, of rond zijn mondje. En dan zet hij zich zo hard af dat hij op zijn kop over mijn arm hangt, met zijn rug zo stevig hol getrokken dat ik hem niet meer overeind krijg. Ik vind het wel genoeg voor vandaag... 

Dag 2: Eigenlijk mag je niet meteen van fruit wisselen, maar aangezien Luca toch niks van de banaan heeft binnengekregen, besluit ik hem eerst maar eens te laten wennen aan peer. Dat is een stuk makkelijker, schijnt... Nog steeds houdt Luca zijn lippen op elkaar, maar hij slaagt er al een stuk beter in om een deel van het fruithapje door te slikken. 

Dag 3: Tien uur ´s ochtends, net na het badje en drie uur na de eerste voeding, sla ik mijn slag. Luca is uitgeslapen, opgefrist en goedgemutst, het perfecte moment voor een fruithapje, dacht ik zo... Na een paar hapjes, die voor het grootste op en rond zijn mondje zijn geëindigd, draait hij zich ineens 90 graden om op zoek naar de borst... Lekker! En zo besluit ik dat ik voortaan niet een uurtje vóór, maar een uurtje ná de tweede voeding dat fruithapje ga geven. Gelukkig gaat het dan een stuk beter. Luca snapt nog niet dat de lepel er makkelijker ingaat als hij zijn mond open doet, maar het fruit slikt hij als zoete koek.

Dag 4:  Drie kwartier na de tweede voeding… Luca begint te jammeren in de box. Ik geef hem de speen, verschoon hem, knuffel wat met hem, speel wat met hem… Maar Luca blijft ontevreden mopperen en zijn handjes in zijn mond duwen. Om zeker te weten dat hij geen honger heeft leg ik hem toch nog maar even aan, maar zijn handjes blijken zelfs interessanter dan verse melk. Dan doe ik hem de slabber om, pak het fruit, breng de lepel naar zijn mond, en… Luca doet zijn mond wagenwijd open! Tevreden slikt hij de hap door die ik in zijn mondje stopt, en hop, daar gaat zijn mondje weer open. Wat een pret!   

En nu ligt hij lekker tevreden te kletsen op een kleedje op de grond. Kleine baby's worden groot...

zaterdag 16 juni 2012

Hippe mama club - Weer aan het werk

Na vijf maanden verlof mag ik aanstaande donderdag (lees:  afgelopen donderdag) weer aan het werk. Nou ja, mag… Ik zal wel moeten…

Om te oefenen was Luca vorige week al een dagje bij de gastouder. Voor het eerst was ik zes uur lang gescheiden van mijn zoon. Wat voelde dát raar… Ik had van alles gepland om die dag te doen, maar elke 10 minuten schrok ik op omdat ik Luca niet hoorde.  En het kolven, wat normaal zo makkelijk was, ging ineens voor geen druppel meer. Na een half uur had ik slechts een halve voeding gekolfd. Toen Luca die avond op bed lag, voelde ik me ronduit somber. Ik zou die zaterdag vanaf 14.00 uur een vrijgezellenfeestje hebben, en na mijn eerste twee werkdagen ook nog naar een concert gaan. Schuldgevoel overheerste en het liefst had ik het vrijgezellenfeestje afgebeld en mijn baan opgezegd.

Na manlief te hebben overladen met instructies – “Hoor je dat huiltje? Dat betekent dat... En dan moet je dus… ” en “Niet vergeten... hè?!” – stapte ik die zaterdag zenuwachtig in de auto, mijn tranen slechts met moeite bedwingend. Een paar uur later zat ik in een stoffig magazijn te kolven, en weer viel de melk slechts druppel voor druppel in het flesje. Het fotootje dat ik had meegenomen maakte dat ik me alleen maar nóg zieliger voelde, dus besloot ik de avondvoeding maar voor thuis te bewaren. Gelukkig bleek ik niet de enige moeder in het gezelschap en tijdens de barbecue met Nederland-Denemarken op de achtergrond, kwebbelden we honderduit over moeder worden, loslaten, kolven en weer aan het werk gaan. Dat luchtte op! En nadat manlief had ge-sms’t dat Luca na zijn laatste voeding moe maar voldaan in slaap was gevallen, kon ik écht gaan genieten. De rest van de avond was geweldig, en thuisgekomen kolfde ik binnen tien minuten een hele fles vol. Maar wat was ik blij toen Luca om half vijf ‘s ochtends wakker werd. En zijn intens gelukkige schaterlach toen hij mama zag, was onvergetelijk en maakte alles goed.

En terwijl de laatste uren van mijn verlof wegtikken, denk ik aan de laatste werkdag vóór mijn verlof. Die week was mijn beste vriendin overleden en ik voelde me verdoofd. Maar ik had de groep – vijf zeer moeilijk opvoedbare kinderen met een licht verstandelijke beperking – een afscheid beloofd, dus vermande ik me en probeerde niet te laten merken hoe verdrietig ik was. De kinderen hadden een prachtige collage gemaakt en toen ze ter plekke een volledig geïmproviseerd concert begonnen te geven met onder andere ‘Gelukkige baby voor jou’ (op ‘Happy birthday to you’), wisten ze zelfs een glimlach op mijn gezicht te toveren.

En ineens heb ik zin om weer te gaan werken. Hoe zou het met mijn mentorkindjes zijn? En hoe zullen de kinderen op mij reageren? Zullen ze stiekem een beetje blij zijn om mij weer te zien? En zal ik streng genoeg kunnen zijn ondanks mijn hormonen? Vast wel! En kolven? Dat kan ik altijd nog thuis inhalen…

Deze blog is eerder verschenen op www.hippemamaclub.nl

dinsdag 5 juni 2012

Hippe mama club - Onbeschaamde trots

Zaterdag 2 juni verscheen op www.hippemamaclub.nl de blog waarmee ik een vaste blogplaats op deze website heb gewonnen. Vanaf nu verschijnt daar iedere tweede zaterdag een blog van mij. Hierbij de blog waarmee ik heb gewonnen: De hippe mama club - Onbeschaamde trots

Het begon allemaal met een ‘ik ben geschrokken’-huiltje. Mijn twee maanden oude zoon lag al een tijdje in de box te spelen, toen hij plotseling begon te huilen. Ik pakte hem op en legde hem op mijn knieën, zodat hij zich kon vermaken door mijn gezicht te bestuderen of in zijn brabbeltaaltje tegen me te kletsen. Meestal vond hij dat prachtig, maar nu niet. Nu keek hij onrustig om zich heen, zag zijn handje, trok een pruillip en keek naar mij. Het duurde even voor ik het registreerde, maar… hij zag zijn handje! “Dat zijn je handjes, Luca”, zei ik geruststellend, terwijl ik een gevoel van vreugde voelde opborrelen in mijn borst. Mijn zoon had zijn handjes ontdekt!

Een week vol handjes kijken en kungfubewegingen later, lag Luca lekker te brabbelen toen ik een rammelaar tussen zijn vingertjes duwde. En voor het eerst, voor het allereerst, hield hij hem vast en bewoog hij hem heen en weer. Euforisch riep ik dat Harmen nú moest komen kijken, en toch wel verbaasd zag ik dat mijn man al minstens zo euforisch was als ik. Onze zoon kon een rammelaar vasthouden! Luca vond het prachtig, bewoog de rammelaar naar zich toe en sloeg zichzelf ermee tegen zijn voorhoofd. Maar het gaf allemaal niks, want drie pogingen later lukte het hem het ding in zijn mondje te stoppen. Papa en mama zwelden op van trots. Sindsdien stopt Luca alles in zijn mond wat hij in zijn handjes krijgt, van Zwitsalschuim tot opa's duim.

En terwijl Luca stapje voor stapje en handje voor handje deze wereld leert kennen, leer ik hoe het voelt om mama te zijn. Bijna beschamend vind ik het, hoe trots ik me soms voel. Want rationeel weet je dat iedere baby vanzelf ooit leert brabbelen, lachen, en zijn handjes gebruiken. Maar toch… Als het dan jouw zoon is die zomaar iets nieuws heeft geleerd... Dat kleine wondertje dat een jaar geleden nog helemaal niet bestond... Dat zo’n tien maanden geleden nog enkel een kloppend hartje in je buik was... Dat zo onbereikbaar en ver weg leek toen je het op de twintig weken echo zag rondzweven... Dat je maandenlang voelde bewegen in je buik, niet wetend of het een jongen of een meisje zou zijn... Die zomaar ineens op je buik lag, hulpeloos en klein, je vervullend met het gevoel alsof je hem al jaren kende… Die jou nog zo hard nodig heeft om elke dag te overleven… Als dat hulpeloze wondertje dan zomaar ineens weer een stapje in de ontwikkeling naar een zelfredzaam mens zet… dan word je gewoon vervuld met een ongelooflijk gevoel van trots. Een trots alsof hij zojuist de Mount Everest heeft beklommen. Een trots alsof hij eigenhandig de wereld van armoede heeft bevrijd. Het concept 'trots' krijgt gewoon een hele nieuwe dimensie als je mama bent...

woensdag 30 mei 2012

Luca's workouts

Ongeveer een maand geleden kreeg ik op het consultatiebureau te horen dat ik Luca vaker op zijn buik moest leggen. Hij kon namelijk zijn hoofdje nog niet zo goed optillen. Nou hield de 2 maanden oude Luca daar helemaal niet van, en dat vond ik ook niet zo gek gezien het wip-wap-effect dat zijn mollige melkbuik veroorzaakte. Probeer dan maar eens je 25-procent-van-je-lichaamsgewicht-wegende hoofd op te tillen.

Maar gelukkig heeft Luca een nichtje van precies 17 dagen ouder. Manlief moppert weleens dat mijn zus en ik een ‘continue live verbinding’ hebben, maar wat is er nou mooier dan je eerste zwangerschap, eerste bevalling, en je eerste ervaringen als moeder, samen met je zus te kunnen beleven. Verwonderingen, onzekerheden, gekke geluidjes, nieuwe ontwikkelingen, en zelfs onze hormonen met alle gevolgen van dien komen ter sprake. Lang leve ‘What’s app’!    

En zo begreep ik van mijn zus dat nichtje Lotte het ‘hoofdje ophouden’ zomaar ineens was gaan doen, en nu heel goed kon. Een week later was ik bij haar op bezoek, en terwijl mijn zus zich nog stond te verwonderen over de nieuwe geluidjes van Luca, die zo op die van Lotte leken, kon ik mijn ogen niet geloven toen Lotte op haar buik werd gelegd en ze gewoon zomaar even niet alleen haar hoofdje, maar haar hele bovenlijf optilde. “Kijk Luca, zo doe je dat dus!”, riep ik opgelaten terwijl ik hem gauw naast Lotte op zijn buik legde. Luca tilde zijn hoofd een klein stukje omhoog en liet hem vermoeid weer vallen.

Maar geloof het of niet, de volgende ochtend, toen Luca zoals gewoonlijk na het badje op zijn buik lag, gebeurde het. “HHEEEEUUUUHHH!”, zei Luca, en daar kwam niet alleen zijn hoofdje, maar ook een deel van zijn bovenlichaam omhoog. Met zijn felblauwe kraaloogjes koekeloerde Luca precies over de rand van de commode. En ondanks het gekreun en het gekwijl dat deze oefening hem kostte, begon hij te kraaien van plezier! Of was het een overwinningskreet?

Sindsdien ligt Luca liever op zijn buik dan op zijn rug, hoe vermoeiend dat ook is. Hij vindt het prachtig om onder veel gekwijl en gekreun al lachend te laten zien hoe lang hij zijn hoofd al overeind kan houden. Af en toe valt zijn hoofdje neer, maar dan veegt Luca stoer het kwijl van zijn mondje, lacht even verlegen en komt al kraaiend (of kreunend) weer omhoog. Ik denk dat hij inmiddels Lotte’s record van ‘hoofdje achterelkaar omhoog houden’ allang heeft verbroken, maar Luca is niet te stoppen! Gelukkig kan hij zichzelf nog niet op zijn buik draaien, en Lotte ook nog niet, dus voorlopig kunnen we zijn dagelijkse workouts nog enigszins doseren. 

Luca deed het vast voor Lotte, maar ik zal die dames van het consultatiebureau eens een poepie laten ruiken! 






zondag 20 mei 2012

Luca's vriendjes


“Aaiiiaaaa, gugugu  rrrrrrr”, klinkt het uit de box. Luca is zo in gesprek met zijn speelgoedvriendjes, dat hij zelfs mama’s gezicht niet direct opmerkt als deze boven de box verschijnt. Rechts van hem hangt een dromenvanger die lekker rammelt als hij hem beweegt, boven zijn hoofd hangt een leeuwtje met een spiegel waar Luca ontzettend naar gaat lachen als hij zichzelf erin ziet, en links hangt een klein zebraatje. Toch ziet het er wat leeg uit zo. Waar nu de zebra hangt, hing tot gisteren namelijk nog meneer Ezel. 

Meneer Ezel is Luca’s allergrootste vriend. Het is een ring met een paar kralen eraan, waaraan een prachtige ezel zit. De ezel is niet alleen voorzien van een flink aantal lipjes die baby´s zo lekker tussen hun vingertjes kunnen klemmen, maar ook van vier poten van touw met aan elk uiteinde een rammelaar. En vooral die poten vindt Luca geweldig.  

Meneer Ezel is niet Luca’s eerste grote vriend. Zijn allereerste vriend was een tv’tje van Woezel en Pip. Toen Luca nog niet wist dat hij handjes had, kon hij hier al minutenlang naar liggen kijken. Hij leerde zijn hoofd draaien door het ding te volgen, en kon ontzettend gaan mopperen als het tv´tje iets te lang geen geluid maakte. En als het ding dan was opgedraaid zodat er een muziekje ging spelen en het beeld ging bewegen, kon Luca daar zo blij van worden dat hij af en toe gewoon even zijn hoofd moest wegdraaien. Zo overweldigd was hij. Of verlegen?  

Maar net toen ik me zorgen begon te maken over het feit dat Luca’s grootste vriend nu al een tv was, ontdekte Luca dat hij door al zijn ledematen tegelijk te bewegen, zelf een rammel-geluidje kon veroorzaken. En toen hij zijn handjes had ontdekt, ontdekte hij algauw de geweldige grijpbaarheid van de poten van meneer Ezel. Met in één hand een ezel-poot en in de andere de dromenvanger,  kon hij in zijn eentje een heel concert geven.

Maar gisteren hebben we meneer Ezel uit de box gehaald… Luca kon namelijk al een paar dagen niet meer in de box liggen zonder zeer gefrustreerd tegen de ezel te gaan mopperen en zelfs gillen. Onze zoon had namelijk bedacht dat hij alles wat hij in zijn handjes kreeg in zijn mondje wilde stoppen, maar zelfs na dagen lang proberen, mopperen en gillen, was het nog steeds niet gelukt om de grote rammelende poten van meneer Ezel in zijn kleine mondje te stoppen. Luca werd zo gefrustreerd van alle vergeefse en verwoede pogingen, dat we – om de lieve vrede in de box te bewaren – maar hebben besloten de ezel eruit te halen.

En dus klinkt er vanaf vandaag weer enkel vrolijk gebrabbel uit de box. “Aguuuuuu.” 

zondag 13 mei 2012

De eerste keer...

Ik voel me ontheemd… Het bruidspaar straalt, de band speelt lekker, er wordt flink gedanst, kortom: ik ben op een geweldig feest, samen met Harmen. Maar toch…

Ik denk aan vanmiddag. Met aan één borst een kolf en aan de andere een kind, deed ik een verwoede poging om de deadline van mijn eerste schrijfwedstrijd ooit te halen. Ondertussen lag de pizza al in de oven en bedacht ik me net op tijd dat ik de luiertas en de batterij van m’n telefoon nog moest checken.

En ik denk aan het begin van de avond, toen ik op een super smal stoeltje in een piepklein kerkje zenuwachtig heen en weer zat te wiebelen. Ik zou voor het eerst met Luca een trouwdienst bijwonen. Nadat ik had ontdekt dat de kinderwagen met geen mogelijkheid door het smalle gangpad paste, had ik hem op het enige stukje kerk waar nog geen stoelen of banken stonden geplant, en nu zat ik vurig te hopen dat Luca in slaap zou vallen voor de dienst begon. Het gemopper vanuit de kinderwagen werd echter steeds luider, en nadat ik Luca had opgepakt, vulde een doordringende poeplucht mijn neusgaten. Hulpeloos keek ik van de met stof beklede kerkbanken naar het gebrek aan voetenruimte naast de kinderwagen, maar gelukkig zag de koster mijn nood nog voor ik hém had ontdekt. Niet veel later was ik in de piepkleine consistorie de volle poepluier van Luca aan het verschonen. En terwijl meneer de koster mijn mannetje stond te bewonderen, had ik me nog even verwonderd over het feit dat deze oude man met enorme snor zelf ook ooit zo’n klein baby’tje moet zijn geweest.

Even later had ik mijn adem ingehouden terwijl mijn kleine man woest zuigend op zijn speen vanuit mijn armen de binnenkomende bruid bewonderde, en opgelucht had ik ademgehaald toen de bruid was gaan zitten. Maar toen de muziek was gestopt en de dominee begon te praten, was Luca gaan kreunen en met zijn hoofdje gaan draaien. En na een snelle rekensom zonk de moed me in de schoenen. Luca had honger! Tijdens het gebed had ik zo geruisloos mogelijk een flesje uit de luiertas gevist, maar uit de fles drinken als mama’s borst zo dichtbij is, daar doet onze Luca dus niet aan. En gezien de ultra smalle stoeltjes en conservatief uitziende man links van mij, was verse melk nu geen optie voor meneertje Luca... Dus had ik een zucht van verlichting geslaakt toen de lofprijzing begon en Luca na één liedje als een blok in slaap viel... En opgelucht had ik ademgehaald toen het bruidspaar na een prachtige dienst zonder gehuil van Luca de kerk was uitgelopen.

Eigenlijk zou ik nu ook opgelucht moeten zijn, want Luca begon stralend te lachen en brabbelen toen hij vriendin M. - zijn allereerste oppas - zag. Eigenlijk zou ik moeten genieten van dit geweldige trouwfeest en avondje uit met Harmen. En eigenlijk zou M.´s sms’je dat Luca nu heerlijk slaapt, me gerust moeten stellen… Maar toch… toch mis ik hem… toch ben ik bezorgd… toch voel ik me schuldig... Jaloers kijk ik naar die hoogzwangere vrouw aan de andere kant van de dansvloer, die haar kindje nog lekker bij zich kan dragen.

Tja. Voor alles moet een eerste keer zijn... Maar wat ben ik blij als ik Luca even later weer in mijn armen heb!

donderdag 10 mei 2012

Bijzonder of bijzónder?

Als ik twee woorden moet noemen die voor mij het ouderschap omschrijven, zijn het wel 'verwondering' en 'trots'. En vooral die trots is soms zo groot dat je je er bijna voor schaamt. Want rationeel weet je dat iedere baby vroeg of laat leert brabbelen, lachen, en zijn handjes gebruiken. En ergens weet je ook dat het voor kraamvisite ietwat vreemd is als wij steeds roepen "Zag je dat? Zag je dat? Hij láchtte naar je!!"

Maar toch… Als het jouw zoon is die daar op zijn charmantst ligt te lachen... Dat kleine wondertje dat een jaar geleden nog helemaal niet bestond... Dat zo’n tien maanden geleden nog enkel een kloppend hartje op die eerste echo was... Dat zo onbereikbaar en ver weg leek toen je het met de twintig weken echo zag rondzwemmen in je baarmoeder... Dat je maandenlang voelde bewegen in je buik, niet wetend of het een jongen of meisje zou zijn... Die zomaar ineens op je buik lag, hulpeloos en klein, en je vervulde met het gevoel alsof je hem al jaren kende... Die jou zo hard nodig heeft om iedere dag te overleven... Als dat hulpeloze wondertje dan zomaar ineens weer een stapje in de ontwikkeling naar een zelfredzaam mens zet, dan word je gewoon vervuld van een ongelooflijk gevoel van trots. Een trots alsof hij zojuist de Mount Everest heeft beklommen. Een trots alsof hij eigenhandig de wereld van armoede heeft bevrijd. Het concept 'trots' krijgt gewoon een hele nieuwe dimensie als je papa of mama bent...

Dus vergeef ons als we teveel opscheppen over een schaterlach, of euforisch zijn enkel omdat Luca 'aguu...' zegt of een rammelaar vastpakt. Voor ons is ieder klein stapje in Luca's ontwikkeling een groot wonder. Het liefst zou ik alles filmen en op Facebook zetten, maar om Luca, manlief en mijn Facebookvrienden te sparen, houd ik het voorlopig maar bij columns. Columns vol verwondering en schaamteloze trots.

dinsdag 8 mei 2012

Gemodder - Vakantieveilingen.nl

Deze column is eerder verschenen op:  http://www.gemodderindemarge.blogspot.com/2012/05/vakantieveilingennl.html

'Twintig, negentien, achttien...'
Zal ik al klikken? Ik typ alvast mijn bod in: 36 euro.
'Veertien, dertien, twaalf...' 
Nog even... Nog even... 
'Negen, acht...'
Ik houd het niet meer! Ik klik op 'Bied mee.'
Waaaat?! Inloggen?! Was ik uitgelogd dan?! Razendsnel tik ik het wachtwoord in, maar het is al te laat. 'GESLOTEN' verschijnt er in grote witte letters op een zwarte ondergrond. Ik laat m'n adem ontsnappen, en kijk nog even naar het laatste bod. 40 euro, dat scheelt...

Het begon met de wens er een paar daagjes tussenuit te gaan met man en kind, en inmiddels ben ik verslaafd. Tenminste, dat denk ik, want ik heb vakantieveilingen.nl pas 36 uur geleden ontdekt. Maar sindsdien gaat om de paar uur mijn wekker. Mijn eerste poging zat nog vol beginnersfoutjes. Al twee uur voor het einde van de veiling plaatste ik mijn tweede bod – niet wetende dat het in de laatste seconden pas menens zou worden. Het lukte me nog net om ‘25’ in te typen tussen alle opeenstapelende biedingen door, maar iemand was me voor en ‘won’ de vakantie voor 25 euro… Het is toch een hele kunst om op het laatste moment als eerste - met een zo laag mogelijk bod - de hoogste bieder te zijn… Een paar uur later had ik al 26 ingetypt terwijl de teller op tien seconden stond, maar weer was iemand me voor. Van de schrik drukte ik op ‘Enter’ in plaats van op ‘Backspace’…

Inmiddels heb ik uitgevonden dat 'mijn' vakantie normaal 100 euro kost. Eigenlijk stom dat je die dan voor een euro meer of minder door je neus laat boren. Zouden wij Nederlanders dan echt zo gierig zijn als bijvoorbeeld de Engelsen beweren? Als dat waar is, dan zouden de Engelsen tijdens zo'n veiling waarschijnlijk ook veel hoger uitkomen... Dat zou ik weleens willen uitzoeken.

Maar eerst wil ik mijn vakantie, dus zie ik voor de zesde keer de laatste seconden van de veiling wegtikken. Hoewel deze veiling gisteravond nog op 45 euro eindigde, staat nu – met nog tien seconden op de teller – het laatste bod op 11. Ik typ 31 in en wacht...
'Vijf, vier...'
Ik klik op 'Bied mee'.
'Drie, twee...'
Ik klik op ‘Oké’.
'Eén... GESLOTEN!'
IK HEB HEM!!! JOEHOE! We gaan op vakantie!
Na een vreugdedansje met manlief en een knuffel voor kindlief die van schrik in huilen is uitgebarsten, zijg ik weer neer achter mijn laptop. Terwijl de euforie nog door mijn aderen stroomt, betrap ik mezelf erop dat ik alweer aan het zoeken ben naar een volgende veiling. Kunnen we er niet een paar daagjes achteraan plakken? Of een avondje weg? Of een dagje uit? Of...? Nu weet ik het zeker: ik ben verslaafd.

maandag 7 mei 2012

Handjes en rammelaars


Het begon allemaal met een ‘ik ben geschrokken’-huiltje. Luca lag al een tijdje rustig te spelen in de box, toen hij plotseling - schijnbaar uit het niets - begon te huilen. Ik pakte hem op en legde hem op mijn knieën, zoals ik wel vaker doe. Zo kan hij tegen me kletsen in zijn brabbel-taaltje, of zich vermaken door mijn gezicht te bestuderen terwijl ik gekke bekken trek, een tijdschrift lees of tv kijk. Maar nu was hij onrustig. Hij keek om zich heen, zag zijn handje, trok een geschrokken pruillip en keek weer naar mij. Het duurde even voor ik het registreerde, maar... hij keek naar zijn handje! “Dat zijn je handjes, Luca” zei ik geruststellend, terwijl ik een gevoel van vreugde voelde opborrelen in mijn borst. Dat is wat mijn zus bedoelde toen ze vroeg of Luca, net als haar dochtertje, zijn handjes al had ontdekt. Meteen pakte ik m'n telefoon om haar te WhatsAppen.

Ongeveer een week vol handjes kijken, kungfu-bewegingen en handjes sabbelen later, lag Luca lekker te brabbelen toen ik een rammelaar in zijn handje duwde. En voor het eerst, voor het allereerst, hield hij de rammelaar vast en bewoog hij hem heen en weer. Euforisch riep ik dat Harmen nú moest komen kijken, en toch wel wat verbaasd zag ik dat Harmen al minstens zo euforisch was als ik. Onze zoon kon een rammelaar vasthouden! En wát voor één! Hij kon niet eens met zijn duim bij zijn vingertjes komen als hij hem vasthield. Wat een opgave moest dat wel niet zijn voor zo'n klein mannetje. Luca vond het allemaal prachtig. Hij bewoog de rammelaar naar zich toe en sloeg zichzelf ermee tegen zijn voorhoofd, maar het gaf allemaal niks, want na nog drie pogingen lukte het hem om het ding in zijn mond te stoppen. Sindsdien stopt Luca alles in zijn mond wat hij in zijn handjes krijgt. Vanmorgen, toen ik hem in bad deed, stopte hij zelfs een handvol Zwitsal-schuim in zijn mondje. Dat moet toch een bijzondere ervaring zijn geweest... 

En zo leert Luca beetje bij beetje en handje voor handje deze wereld kennen… 

vrijdag 4 mei 2012

Gemodder - Digitale koeien melken

Deze column is eerder verschenen op:
http://www.gemodderindemarge.blogspot.com/2012/05/digitale-koeien-melken.html

"Hier is ie dan, jullie 23e achterkleinkind", zegt manlief H. trots. We zijn op een soort omgekeerde kraamvisite bij zijn opa en oma. Terwijl opa thee gaat halen,vertelt oma dat het steeds moeilijker wordt om al die namen te onthouden; er blijven maar nieuwe bijkomen... De naam van onze spruit kenden ze alleen nog als hondennaam, en de naam van kleinkind numero 24, die van de week is geboren, hadden ze helemaal nog nooit gehoord.
"Maar die naam komt voor in de Bijbel, hoor!" zegt H., "Kijk maar!"
Oma kijkt verbaasd toe hoe H. op het scherm van zijn iPhone begint te tikken. "Kan je dat daarop lezen?!"
"Ja, hier heb ik het al."
Opa komt net binnen met de thee, en oma roept uit: "Kijk dan, er staat gewoon een hele Bijbel op dat ding!"
"Goh..." zegt opa.

"Zal ik een foto maken voor in het kraambezoekboel?" vraag H. even later, terwijl hij zijn telefoon weer pakt.
"Kan dat ook al met dat ding?" Oma's verbazing stijgt. H. laat trots de fotootjes zien die we de afgelopen weken hebben gemaakt. Oma is zeer verbaasd dat dat daar allemaal zomaar oppast, en nog meer als na het aanzetten van de fotocamera-functie een bewegende opa op het scherm verschijnt. H. wordt steeds enthousiaster en laat ook nog even zien hoe je de camera kan 'omdraaien', zodat je een foto van jezelf kan maken. Oma vindt het allemaal prachtig, en even later zijn opa en oma fanatiek digitale koeien aan het melken.
"En dan kan je er ook nog mee bellen", zeg ik lachend.
"Kan je hiermee bellen?!?!" roept oma verbaasd uit.

En ineens vraag ik me af hoe de wereld eruit zal zien als onze zoon ooit achterkleinkinderen krijgt. Zou de technologie de komende tachtig jaar net zo'n ontwikkeling maken als de afgelopen tachtig jaar? Opa moest op de fiets naar de dokter terwijl zijn vrouw lag te bevallen. En toen een paar jaar later zijn buurman een telefoon had, moest hij buiten gaan staan zwaaien terwijl vrouwlief binnen lag te puffen, want de dokter kon hun huis niet vinden... Zullen onze achterkleinkinderen ook ooit medelijdend aanhoren hoe wij dat 'vroeger' deden zonder al hún moderne technologie? Of zullen ze juist hoofdschuddend aanhoren hoe afhankelijk wij waren van elektriciteit, internet en straling? Stiekem hoop ik op dat laatste... En misschien hoop ik ook wel een beetje dat ze net als opa en oma ooit zullen lachen om het feit dat wij anno 2012 over een 'economische crisis' spraken.
"Crisis?!" aldus opa, "Mensen weten niet eens meer wat crisis is!" En zo is het.

dinsdag 24 april 2012

Een dagje uit het leven van Luca


Vrolijk werd Luca die morgen wakker… Hij had maar liefst van negen tot zes geslapen. Een nieuw record! Toch was mama wat minder opgetogen dan Luca. Mama wist namelijk dat Luca vandaag zijn eerste inentingen zou krijgen… En bij het zien van Luca´s vrolijke, onbezorgde, gelukzalige glimlach, voelde ze zich nu al schuldig. `Weet je Luca´, zei ze, ´vanmiddag krijg je een prikje bij de dokter…´
´Aaguu´ zei Luca met een grijns op zijn gezicht.
´Ja´, zei mama, ´en dat is niet zo leuk, maar wel goed, want dan wordt je niet ziek, en als je ziek wordt heb je nog véél meer pijn´. Blijkbaar vond Luca het woordje ´véél´ erg leuk om te horen, want hij begon vrolijk te brabbelen en lachgeluidjes te maken.

Op het consultatiebureau aangekomen, had Luca nog niks in de gaten. Toen mama hem begon uit te kleden keek hij blij verrast. Hij was gek op het badje, en tot zijn vreugde was hij gisteren per ongeluk twee keer in bad geweest! ´s Ochtends had mama hem al in bad gedaan, en ’s avonds, toen mama even weg was, deed papa hem ook nog in bad. Wat een feest!  Zou hij nu nóg een keer in bad mogen?!

Mama bracht Luca naar een andere ruimte en legde hem op de weegschaal. ‘Hé, dit heb ik eerder gezien’, dacht Luca.  Hij keek nieuwsgierig in het rond, en even later had mama hem weer in een doek gewikkeld en lag hij lekker warm tegen haar aan. Misschien moet ik wel drinken, dacht hij, en hij begon verwoed te sabbelen op mama’s trui. Oh, daar gingen ze alweer aan de wandel. Luca werd op een tafel gelegd, en een vreemde mevrouw bekeek hem even en trok hem omhoog zonder zijn hoofdje vast te houden. Hé, dat was grappig, nu zag hij mama op z'n kop. Nadat Luca nog even vriendelijk naar de mevrouw had gelachen, pakte mama hem weer vast. En nog steeds was hij niet in bad geweest… Nu begon Luca het wel een beetje zat te worden, hoor… Hij begon een beetje te mopperen terwijl mama en de mevrouw maar bleven praten…  Lukte het maar om in slaap te vallen… Maar er was zoveel te zien… En dat baby-gehuil op de achtergrond hielp ook niet echt om in slaap te vallen… Luca’s oogjes werden kleiner, en weer groter, en weer kleiner…

Ah, er gebeurde weer wat… Luca werd weer op de tafel gelegd, en mama hield zijn armpje en beentje vast. ‘Volgens mij gaat er iets spannends gebeuren’ , dacht Luca… Maar ineens voelde hij iets kouds en toen voelde hij een stekende pijn in zijn beentje. Hij kreeg een enorm rood hoofd, zette grote ogen op en begon keihard te huilen. WHÈÈÈÈH, whèèèh, whèèèh, WHÈÈÈÈÈÈÈÈ…….hij bedacht nog net op tijd dat hij ook moest inademen, maar toen hij ook nog in zijn andere been dezelfde stekende pijn kreeg, vergat hij écht even adem te halen, en toen begon hij nóg harder te huilen dan daarvoor… Gelukkig pakte mama hem snel op, en nadat hij even goed had gegild, besloot hij nog maar even door te mopperen... Maar gelukkig lag hij al gauw weer lekker aangekleed in zijn vertrouwde kinderwagen en daar viel hij als een blok in slaap… En gelukkig wist hij nog niet dat hij dit binnen een jaar nóg vier keer moet meemaken... Voorlopig kon hij zich weer concentreren op drinken, slapen, geluidjes maken en zijn handjes ontdekken...

donderdag 12 april 2012

Pruillipjes en andere mijlpalen

Het heeft de nodige tongoefeningen, gekke bekken en gefrustreerde keelklanken gekost, maar het is gelukt: sinds een paar dagen maakt onze zoon brabbelklanken! Het geluidje klinkt een beetjes als "Whahoeoeoe" en heel soms hoor ik ook een 'k'-klank. Even dacht ik zelfs dat Luca 'inken' zei (net voor hij mocht drinken), maar dat zal wel aan mijn roze bril liggen...

Twee weken voor het uitbreiden van zijn vocabulaire, begon Luca met lachen. Glimlachen (of grimassen) kon hij al, maar de maandagochtend nadat hij 4 weken was geworden, werd Luca wakker, zag mij, en begon met stralende oogjes, opgetrokken schoudertjes en open mond te lachen! Zo dus. Op die momenten wordt je als mama gewoon helemaal warm van binnen. Een dag later lachte hij ook naar papa, en inmiddels brabbelt, lacht en giechelt hij zoveel, dat ik vannacht na de voeding van 4 uur gekscherend tegen Harmen zei: "Nee hè, we hebben een lachbaby", waarop Harmen zei: "hebben wij weer!" (zie Bol.com-reclame )

Naast zijn vrolijke gedrag, is ook Luca's huiltjes-repertoire uitgebreid. Het meest geweldige vind ik nog wel zijn pruillipje. Deze is ultiem zielig als hij verdrietig is, maar ontzettend grappig als hij het gebruikt om duidelijk te maken dat hij het ergens niet mee eens is. In het begin moest ik er zo hard om lachen dat Luca's pruillip spontaan in een glimlach veranderde. Écht zielig is zijn 'ik heb pijn' of 'ik ben geschrokken'-huiltje. Dat begint met grote ogen en een pruillip, en klinkt als een aanzwellende sirene die zachtjes begint en heel snel toeneemt in volume.

Zo kan ik wel blijven praten over alle ontwikkelingen van Luca, maar ik heb dan ook niet voor niets 'ontwikkelingspsychologie` gestudeerd. Twee weken geleden liet ik Luca meedoen aan een standaardiseringsonderzoek voor de Bayley III, een ontwikkelingstest waarvoor nog geen Nederlandse normen bestaan. Luca was één van de 1700 kinderen bij wie de test werd afgenomen, en op grond van de resultaten onstaat er een beeld (normen) van wat een gemiddeld kind van een bepaalde leeftijd kan. Terecht kreeg ik hierover een paar kritische vragen uit mijn omgeving. Waarom zou je willen weten wat een 'gemiddeld' kind van 4 weken oud kan? Alsof iemand zich bij die leeftijd al zorgen zou maken om de intelligentie van zijn kind. Nee, dat doet waarschijnlijk niemand. Maar wat nou als een kind van 2 jaar oud nog steeds functioneert als een... ja... hoeveel weken oude baby? Precies, en dan komt zo´n test mooi van pas.

Pas als je begrijpt op welk niveau iemand functioneert, lukt het écht om die persoon te begrijpen en iets te leren. Toen ik net bij 'De Narcis' werkte werd ik mentor van een 10-jarige jongen met ernstig overgewicht, die schijnbaar om niets woede-aanvallen kreeg waarbij de stoelen je om de oren vlogen. Hij sloeg regelmatig voor de grap groepsgenoten tegen hun hoofd, en ik vond zijn gedrag compleet onvoorspelbaar. Tot onze orthopedagoog mij erop wees dat deze jongen op het sociaal-emotionele niveau van een 2-jarige functioneerde. Pas toen ik door zijn uiterlijk heen een 2-jarig jongetje in hem kon zien, begon ik zijn gedrag te begrijpen en kon ik hem soms zelfs schattig vinden. Daarna lukte het ook om hem af en toe een aai over zijn bol te geven. En wat was ik trots toen hij met veel kabaal naar de 'rustig-wordt-kamer' stormde in plaats van met een stoel te gooien.

Ook wat Luca betreft speelt zijn 'leeftijd' al een rol: ik ben benieuwd hoe lang zijn pruillipjes me nog doen opzwellen van trots...!

maandag 19 maart 2012

Wat als?

Lieve Luca,

Alle clichés zijn waar… Het is het cliché der clichés, en een waarheid als een koe. Maar omdat clichés saai zijn, zal ik vandaag juist over de dingen vertellen die ons verrast en verbaasd hebben sinds jouw geboorte. Want al drie weken en één dag vallen wij van de ene verbazing in de andere...

Ten eerste ben je veel meer wakker dan we hadden verwacht. Niet alleen kan je urenlang de persoon die jou vasthoudt bestuderen – soms met knipperende oogjes of zelfs al één oog dicht van de slaap – ook kan je nu in je bedje, box, of kinderwagen rustig om je heen liggen kijken zonder te huilen. En dat zonder dat we jou - zoals de cb-dame adviseerde - af en toe hebben laten huilen. Wat we juist wel hebben gedaan is altijd reageren als jij huilt, en zo leren we je steeds beter kennen. Als je wat ligt te jammeren wil je gewoon bij ons zijn. Als je heel boos huilt en met je beentjes trappelt heb je krampjes. En je hongerhuiltje is zo hard en intens dat ik er spontaan toeschietreflex en de zenuwen van krijg. Voor je ‘ik moet poepen maar het lukt niet-huiltje’ had tante Carolina een geweldige oplossing. Toen je in mijn armen woest lag te strekken, trappelen en huilen, volgde ik haar advies op en gaf met mijn hand wat tegendruk tegen de onderkant van jouw voetjes. Je duwde er één keer hard tegenaan, slaakte een jammerende zucht van verlichting, en schonk me vervolgens een tevreden glimlach! Wauw! Wat is het toch fijn om mama te zijn... Tot onze verbazing kan je nu zelfs al met een “EH!” of “AH!” aangeven dat je honger hebt, een schone luier wilt, of je speentje kwijt bent, en is huilen vaak al niet eens meer nodig.

Nu ging dat natuurlijk niet allemaal vanzelf… Vorige week waren er een paar dagen waarin ik niet eens naar de wc kon of een boterham kon smeren zonder dat je vreselijk begon te huilen, en dat was erg vermoeiend. Zaterdagavond waren papa en mama dan ook ontzettend moe toen ik je in bed de laatste voeding gaf. Terwijl papa en ik nog aan het onderhandelen waren wie er zo weer uit moest om jou te verschonen, kreeg je ineens een enorme spuitluier (je poepte met veel geluid je luier vol), en vervolgens spuugde je een straal melk recht tussen m’n ogen. Heel even vonden we dat grappig, maar toen begon je heel snel achter elkaar gekke bekken te trekken en met je ogen te draaien. Toen je ogen zelfs wegdraaiden, besloot ik iemand te bellen, en de eerste die in me opkwam was de verloskundige. Zij belde meteen de kinderarts, en binnen een paar minuten belde ze terug om te vertellen dat de kinderarts al onderweg was naar het ziekenhuis, en dat zij zou langskomen om te beoordelen of we zelf konden rijden of dat er een ambulance moest komen. Papa en ik keken elkaar stomverbaasd aan. We waren bang geweest dat ze ons niet serieus zouden nemen, maar hier hadden we echt niet op gerekend. Enigszins beduusd zaten we even later in de auto. Jij was inmiddels weer de oude gelukkig.

In het ziekenhuis stelde de arts wat vragen, en kwam al vrij snel tot de conclusie dat je waarschijnlijk reflux (te veel maagzuur) had en dat je hartje door het spugen heel even niet meer had geweten hoe het moest kloppen. Maar voor de zekerheid wilde hij jou een nachtje ‘houden’ om je te observeren. Je kreeg vier slangetjes op je lichaam geplakt en werd aan de monitor gelegd, terwijl de kinderarts vast een brief aan de huisarts schreef en weer naar huis ging. Twee nachtvoedingen en een kleine herhaling van de ‘aanval’ later, wist de verpleegkundige het zeker: je had inderdaad reflux, was verder kerngezond, en een papje van Nutriton vooraf aan iedere voeding, en jou even rechtop houden erna, zou waarschijnlijk al een boel verlichting geven. Ze belde zelfs de kinderarts van de volgende ochtend, om te vragen of we niet gewoon naar huis mochten. Maar die vond dat we toch tot de volgende ochtend moesten blijven zodat zij ons nog kon zien. Om kwart voor twaalf (zondagochtend) was ze er eindelijk, maar toen kwam de volgende verrassing... De arts vond dat die paar uurtjes aan de monitor niet genoeg waren geweest om uit te sluiten dat je toch iets anders, zoals epilepsie, had, en wilde je nog een nachtje observeren!

Papa en mama waren met stomheid geslagen… Epilepsie kwam helemaal niet in onze families voor, en het idee dat je reflux had verklaarde al jouw gedrag van de afgelopen week... Deze arts was gewoon nog bezorgder dan wij twee-weken-jonge-ouders! Even vroegen we ons af of het aan ons lag, maar toen besloot papa toch maar even met de arts te gaan praten, en gelukkig mochten we toen toch naar huis. In de auto bedachten we dat dit net een aflevering van ‘Wat als?’ was… Normaal moet je hemel en aarde bewegen om serieus genomen te worden en een verwijzing naar een ziekenhuis of specialist te krijgen, maar nu was het andersom! En zo blijven we van de ene in de andere verbazing vallen... Er gaat een wereld voor je open als je papa en mama wordt!

Xxx mama

dinsdag 13 maart 2012

Wijze les

`RING!` de deurbel… Nee hè! Dat moet de mevrouw van het consultatiebureau zijn… Tien minuten te vroeg… Luca kijkt me aan – één arm al in zijn truitje, de ander nog niet - en terwijl ik me afvraag of ik hem zo kan wegleggen om de deur open te doen, hoor ik mevrouw al ongeduldig op het raam tikken terwijl Harmen roept dat hij onder de douche staat. Snel prop ik Luca’s andere arm in het mouwtje, leg hem in zijn ledikant, en ren naar beneden. Terwijl ik me voorstel en verontschuldig, kijkt de wat oudere mevrouw me weinig begripvol aan. Ze loopt meteen met me mee, en ik kan nog net de badkamerdeur dichtduwen voor ze boven is. Dit gaat helemaal niet zoals gepland… Ik had uitgekeken naar deze intake; fijn om weer een vast aanspreekpunt te hebben nu de kraamzorg weg is. Maar dat ze nu net op zo´n chaotisch moment tien minuten te vroeg moet komen, lijkt me niet zo handig voor haar beeldvorming.

De ellende begon eigenlijk gisterochtend al met het omvallen van een kom muesli. En toen we gisteravond na een dag vol huilbuien, ongelukjes en buikpijn, ’s avonds de melk uit het omgevallen melkkannetje hadden opgedweild, besloten we de boel de boel te laten en naar bed te gaan. Maar vanmorgen kwam Luca precies om acht uur, toen ook de wekker ging, en zo was ik al tot half 9 druk met voeden terwijl de intake om half 10 zou zijn. Daarbij had Harmen net vandaag een deadline voor zijn opleiding, dus rende ik na de voeding naar beneden om alles op te ruimen. Weer boven sprong ik onder de douche, trok schone kleren aan, kleedde Luca uit om hem in bad te doen, en werd voor het eerst door hem onder geplast...

Maar nu mevrouw er is maak ik me meer druk om die vuilniszak boven aan de trap en Luca die half aangekleed is, dan om dat beetje baby-urine op mijn broek… Mevrouw vraagt of ik Luca meteen weer wil uitkleden zodat we hem kunnen wegen, en terwijl ik me nog afvraag of hij dan niet te koud wordt, kan ik nog net voorkomen dat ze haar handen gaat wassen op de badkamer waar Harmen staat te douchen. Mevrouw is het niet met me eens als ik constateer dat Luca vanaf zaterdag niet meer is aangekomen, want ze kijkt alleen naar het geboortegewicht. Als hij weer is aangekleed stelt ze voor om hem in zijn ledikantje te leggen, maar aangezien hij door het hele aan- en uitkleedcircus klaarwakker is, lijkt me dat geen goed plan en leg ik hem beneden - vlak bij ons - in de kinderwagen. Natuurlijk begint hij ook daar te huilen, en mevrouw vindt dit een mooie gelegenheid om te vertellen dat je baby’s af en toe echt op hun eigen kamer moet laten huilen, zodat je geen last van ze hebt als je een gesprek wilt voeren. Ik besluit Luca op te pakken en hij wordt meteen stil, terwijl mevrouw vertelt dat baby’s ook los van hun moeder in slaap moeten kunnen vallen – hoe moet dat anders straks bij de gastouder? Als Harmen vertelt dat we hebben geleerd dat je een kind de eerste zes weken nog niet kan verwennen, noch opvoeden, spreekt ze dit tegen. Als ik mevrouw koffie of thee aanbied weigert ze, en onwillekeurig denk ik aan mijn werk, en de gouden regel dat je tijdens een huisbezoek nooit iets mag afslaan, tenzij je vreest voor je gezondheid. Nu ben ik gewoon een nuchtere Hollander, maar toch... Zelfs ik voel me een beetje beledigd.

Als mevrouw even later vertelt dat ze een invaller is – en dus niet mijn vaste contactpersoon – moet ik moeite doen om niet te blij te kijken. Maar als ze weg is voel ik me toch ineens een stuk minder zeker over hoe ik met Luca om moet gaan. Maar dan bedenk ik dat ik nu wel mooi heb ervaren hoe het voelt om niet de hulpverlener maar de ouder te zijn... Niet alleen de koffie-regel, maar ook de regel dat je nooit te vroeg mag komen begrijp ik nu beter dan ooit. En na enige zelfreflectie besef ik dat het niet zozeer belangrijk is dat je als hulpverlener iets toevoegt, maar vooral dat je de ouders bevestigt in de dingen die ze zelf al goed doen. Pas als er een vertrouwensband bestaat, staat een ouder open voor jouw tips en adviezen. En zo heb ik toch nog wat geleerd van deze ongemakkelijke intake. En nu snel een schone broek aantrekken!

maandag 5 maart 2012

Lieve Luca,

Vandaag ben je alweer 1 week en 1 dag oud. Wat gaat de tijd ineens hard zeg! Je zat zo lekker in mijn buik, dat je er eigenlijk niet zelf uit wilde komen, en toen leken de weken juist eindeloos te duren. We waren zo benieuwd naar jou! Papa had al tegen mijn buik gezegd “kom maar snel, anders komen ze je halen”, maar dat hielp ook al niet... Van de artsen mocht je niet later dan zondag de 26e geboren worden, dus moest ik zaterdagavond al naar het ziekenhuis, zodat ze zondagochtend de bevalling konden laten beginnen. Maar in het ziekenhuis begon de bevalling zaterdagavond al, en zondagochtend om 8.17 uur werd je op eigen kracht (en die van mama) geboren. Papa riep meteen “wat een mooi kereltje!” en mama zei: “Is het een jongen?!” Gelukkig voor papa was je inderdaad een jongen! ;) Je begon meteen heel hard te huilen, maar toen mama zei: ‘Hai Luca, dat was wel zwaar he’ zuchtte je (per ongeluk) ‘Jah…’ en even later had je een grote glimlach op je gezicht. Vanaf toen was ik verliefd... (Voor als je het niet gelooft van die glimlach, we hebben er een foto van.)

Je bleek al 54 cm te zijn en 4170 gram te wegen! En toen we je aan mijn borst legden moest je heel even bedenken wat je daarmee moest, maar algauw begon je te drinken. Wat waren papa en ik trots! Thuis wachtte de hele familie Van Moorsel al op ons, en onze kraamverzorgster Kimberly. Toen iedereen je bewonderd had en Kimberly had uitgelegd hoe we jou moesten voeden, verschonen en warm houden, vielen papa en ik als een blok is slaap. ’s Avonds kwamen tante Gerdien, ome Arjan met tante Hannah, en ome Marius met de hele familie nog, en toen was je klaarwakker en keek je iedereen met grote ogen aan. Wat was je mooi!!

En toen kwam de eerste nacht… Gelukkig voor ons hoefde je maar twee keer te drinken, en we moesten je er zelfs voor wakker maken. Maar de poepluiers waren een ander verhaal… Je hebt in één nacht wel drie rompertjes en een paar hydrofiel luiers ondergepoept, en er zat zelfs poep op ons dekbed! We wisten niet meer hoe we de poep van je rug moesten krijgen, maar gelukkig kon oma via de telefoon wat tips geven. De volgende dag kwam de rest van de familie Van Doorn, en wat keken opa en oma trots en blij toen ze je zagen! Evi en Elias waren heel lief voor jou, en waren erg benieuwd naar hun eigen broertje of zusje. Die wordt over een paar weekjes geboren...

De rest van de week hebben papa en mama vooral veel uitgerust, veel geleerd, en van ons nieuwe gezinnetje genoten. ´s Avonds sliep je altijd wat langer tussen de voedingen en kwam er al wat visite om jou te bewonderen. Van Kimberly leerden we hoe we jou konden verschonen zonder dat je alles onderpoepte en plaste, en leerden we je in bad doen, borstvoeding geven, je bedje en kinderwagen opmaken, en alles wat je moet weten over baby’s… Zaterdag was zij alweer voor het laatst, en sindsdien hebben we ook wat meer visite overdag. Papa en mama worden steeds handiger met jou, al gaat er soms nog wat mis. Zo had je laatst tijdens het verschonen zomaar ineens je eigen gezicht en het kussen dat daar achter lag onder geplast! Je bent ook steeds meer wakker, en hebt gisteren voor het eerst een speentje gekregen. Die spuugde je eerst uit, maar even later lag je er zo woest op te zuigen dat ik bang was dat je te moe zou worden voor de borst. Maar dat viel gelukkig mee, je dronk alleen een stuk rustiger, en daardoor verslikte je je minder vaak.

Papa en mama genieten enorm van jou, en ik hoor papa regelmatig hardop lachen als hij naar je kijkt. We willen je het liefst dag en nacht bij ons houden en naar je kijken. En gelukkig mag dat ook, want verwennen kunnen we je nu nog niet...

Xxx Mama

maandag 20 februari 2012

Over tijd, tijd te over...

Alweer 8 dagen over tijd begint de verveling toch behoorlijk toe te slaan... Het beddengoed hangt alweer te drogen, zelfs de vriezer is al uitgesopt, en niet alleen de vloer maar ook elke spiegel, elk raam, en elk lampje in huis blinkt als nooit tevoren. Ook het doorlezen van de lessen van mijn zwangerschapscursus, op zoek naar inspiratie voor een blog, leverde niet veel op. Behalve het feit dat op een verantwoorde manier bukken, tillen en opstaan met een dikke buik en verweekte bekkenbodem niet erg charmant is, waren de lessen eerder handig dan grappig, en ook zeker aan te bevelen voor iedereen die zwanger is en een nuttige niet-zweverige cursus zoekt.

Verder op zoek naar leesvoer merkte ik dat ik me niet echt kon concentreren op nieuwe boeken, mogelijk omdat ik me bij elk nieuw boek moet afvragen of ik hem nog uit zal krijgen voordat de tijd aanbreekt waarin lezen een luxe is. En dus heb ik me maar op de enorme stapels tijdschriften gestort die zich de afgelopen maanden hebben opgestapeld. En zo kwam ik in de Zwanger-special van ‘Kinderen’ het geweldige artikel “Zwanger-alert! Hier komt de attractie”, van Fay de Vries tegen. Het artikel gaat over het feit dat zodra je zwanger bent, werkelijk iedereen die je tegenkomt het recht meent te hebben om wat over je lichaam te zeggen - hoe onaardig dit ook zou klinken als je niet zwanger was. Dat je toch al onzeker bent over je veranderende lichaam lijken mensen niet te beseffen, en het meest herkenbare vond ik nog wel het totale gebrek aan consensus tussen al die meningen. Terwijl de één zich bezorgd afvraagt hoe je met zoveel weken nog zo weinig ‘buik’ kan hebben, roept de ander uit dat je buik wel echt al enórm dik is... En terwijl de één vindt dat je veel te voorzichtig bent met wat je eet, doet en laat, vindt de ander dat je wel wat verantwoorder met je zwangerschap mag omgaan... Heerlijk vond ik het om te lezen dat ik niet de enige was die hier last van had…

Maar het einde van het artikel stemde me toch niet helemaal gerust. Over je pasgeboren kind schijnen mensen namelijk net zo makkelijk een mening te hebben als over je zwangere lichaam, en die opmerkingen schijn je nog veel moeilijker naast je neer te kunnen leggen... Stiekem vroeg ik me even af of ik dat zelf ook deed, commentaar leveren op andermans baby, en ik durf niet te zeggen dat ik dat nooit heb gedaan… Ik ga in ieder geval voortaan beter nadenken voor ik iets over de bolle toet van andermans schattige baby zeg, en bereid me maar vast voor op veel commentaar over het uiterlijk, de gezondheid en de eet- en slaapgewoonten van onze kleine grote trots…

En zo leer ik toch nog wat bij in deze onverwachte dagen van eindeloos veel tijd, waarvan niemand weet hoeveel er nog komen voordat 'tijd voor mezelf' een ongekende luxe wordt... Tijd om aan de stapel NIP-magazines (De Psycholoog) te beginnen!

dinsdag 14 februari 2012

Zwangerschapscursus

Terwijl de geboorte-mailtjes vanuit mijn zwangerschapscursus-groep binnenstromen, realiseer ik me dat ik nog helemaal geen blog over deze cursus heb geschreven. Hoog tijd om dat nog even snel te doen voor de bevalling zich aandient... Omdat ik halverwege mijn zwangerschap veel last kreeg van mijn onderrug en bekken, koos ik voor de zwangerschapscursus van Oefentherapie Cesar.

Ergens in de 26e week van mijn zwangerschap stapte ik lichtelijk zenuwachtig een gymzaal binnen waar een groep vrouwen met allerhande zwangere buiken in een kring zat te keuvelen. Ik voelde me meteen een paar jaar jonger, want de laatste keer dat ik in zo'n nieuw 'klasje' moest integreren was in het eerste jaar van mijn studie. Tijdens het voorstel-rondje bleek ik niet alleen de jongste van het stel te zijn, maar ook één van de weinigen die voor het eerst zwanger waren... Zowel de uitgerekende data als de redenen voor de keuze voor deze cursus bleken voor iedereen anders, en vooral die laatste baarden me steeds meer zorgen... Terwijl de ene vrouw het gevoel had dat er sinds het begin van haar derde zwangerschap iets tussen haar benen bungelde, vertelde de ander dat ze na haar laatste bevalling niet meer van haar incontinentie was afgekomen. De geluiden van herkenning deden mij mezelf afvragen waarom ik ook alweer op mijn 25e al zwanger wilde worden... Maar Merel (de juf) stelde ons gerust met het feit dat juist door deze cursus die klachten voorkomen zouden worden. Niet alleen de acht lessen tijdens de zwangerschap, maar ook de zes lessen daarna, zouden ervoor zorgen dat onze buik en bekkenbodem weer helemaal in vorm zijn na de cursus… En de ervaren vrouwen knikten instemmend en prezen ons gelukkig dat we nu al deze cursus hadden ontdekt...

Nadat Merel ons een aantal zithoudingen had aangeleerd, en had uitgelegd dat het vooral belangrijk was om 'symmetrisch' te zitten en regelmatig een stukje te lopen, was het tijd voor de bekkenbodemoefening. Aangezien we elkaar allemaal nog maar net kenden, was het wel enigszins ongemakkelijk toen ze zei: "trek je anus en vagina zoveel mogelijk omhoog... en ontspan...". Na de bevalling zouden we dit in vijf stapjes moeten doen, maar nu hielden we het even bij twee... (‘omhoog, omhoog, omlaag, en ontspan´). Merel drukte ons op het hart dat we deze oefening minstens vijf keer per dag tien keer moesten herhalen, en verzekerde ons dat je hem overal kan doen omdat niemand kan zien of je je bekkenbodemspieren aan- of ontspant. Zolang je je gezicht in plooi houdt natuurlijk... Tot slot leerden we nog wat poep- en plasgewoonten om urineverlies en het fenomeen 'drie-minuten-nadat-je-geplast-hebt-weer-moeten-plassen' te voorkomen, en toen was de eerste les voorbij.

In de volgende lessen leerden we lopen, tillen, bukken, puffen en persen, en natuurlijk was er de partnerles over de bevalling... Hierover later meer, maar nu zit ik alweer veel te lang stil, dus ik ga maar even een stukje lopen.

"We hebben wel verloren, maar we zijn het niet!"

Het was enkele minuten voor 2020 toen Claudia de Breij het glas hief tijdens haar oudejaarsconference. "Proost op de verliezers......