maandag 17 oktober 2011

Stof, stof en nog meer stof...

Niet te geloven! Werkelijk elk stukje tafel, bank, kast, tv, koffiezetapparaat, elektrische kookplaat, plant, iPhone, vensterbank, raam, aanrecht en vloer is bedekt met een dun laagje witte stof. En dat terwijl ik gisteren nog het hele huis heb schoongemaakt... Zucht...

Het schijnt dat veel vrouwen die zwanger zijn ofwel gaan verhuizen, of het hele huis gaan verbouwen. Wij vormen daar geen uitzondering op. Ook niet gek natuurlijk, want je gaat niet een babykamer bouwen voordat je weet of en wanneer er een kleine komt... Maar dat we dan ook meteen de badkamer, de gang, en het derde slaapkamertje moesten verbouwen, hadden we niet helemaal van tevoren bedacht.

Stap 1 is inmiddels gezet: de enorme slaapkamer die we als studeerkamer gebruikten, is nu in tweeën gesplitst door een muurtje dat Harmen samen met mijn vader heeft gebouwd. Dat muurtje op zich was binnen een ochtend af, maar het opvullen van de spleet tussen muur en plafond, het pleisteren van de muur aan beide kanten, het schuren, voorstrijken en het wit verven waren toch wel ietsje meer werk. Maar inmiddels zit het behang erop (aan de kant van de babykamer dan), en kunnen we ook de andere drie muren gaan behangen. En met een beetje geluk is zelfs de vloer aan het eind van deze week gelegd.

Maar dan hebben we nog stap 2, 3, 4, ... Omdat de deur van de babykamer in de nieuwe muur zit, moet de deur van het andere kamertje ruim een meter die kamer in worden opgeschoven (tot net voorbij het kozijn in de nieuwe muur). En dan moet natuurlijk ook de muur die dit kamertje van de badkamer scheidt worden opgeschoven... Kortom: er moet nog een muur worden gebouwd! (metselen, pleisteren, schuren...) En vooral dat schuren betekent natuurlijk nóg meer stof!

En dan, als het muurtje klaar is, de ondernemer tijd heeft en alle materialen binnen zijn, kan de bestaande badkamermuur eruit gesloopt worden, en krijgt de badkamer een complete make-over. Douchecabine eruit, ligbad erin, wastafel eruit, dubbele wastafel met spiegelkast erin, verwarming eruit, designradiator erin... en natuurlijk muur- en vloertegels eruit (om leidingen te kunnen verleggen), en nieuwe (veel mooiere) muur- en vloertegels erin... Dat we dan een weekje niet thuis kunnen douchen nemen we maar even voor lief.

Ohja, en dan niet te vergeten moet er natuurlijk nog een muurtje tussen het extra stukje gang en de badkamer worden gebouwd (metselen, pleisteren, schuren... STOF!). Tot slot moeten de nieuwe gangmuren nog met structuurverf onder handen worden genomen, de vloerbedekking in de gang worden gelegd, en de kozijnen, het plafond en de muren van het kleine kamertje worden geverfd...

Er is nog heel wat werk te verzetten, en helaas kan ik nu al niet veel meer doen dan plannen, rekenen, inkopen, Harmen aansporen, toekijken, gereedschap aangeven, drinken halen en mijn persoonlijke strijd tegen het witte stof uitvechten... (zuigen, stoffen, dweilen, ramen lappen...).

Maar als alles volgens planning verloopt, kan ik wel tegen het einde van mijn zwangerschap alles doen wat een hoogzwangere vrouw nog schijnt te willen: languit liggen op de bank, in bed, of... in bad! En natuurlijk is het wel zo fijn om straks ons 1-jarige kindje gewoon in bad te kunnen zetten in plaats van op onze arm te houden tijdens het douchen. Kortom: nog even stof happen, maar dan hebben we ook wat!

Geen opmerkingen:

"We hebben wel verloren, maar we zijn het niet!"

Het was enkele minuten voor 2020 toen Claudia de Breij het glas hief tijdens haar oudejaarsconference. "Proost op de verliezers..."...