dinsdag 17 juni 2008

Waarom minder vlees?

Wist je dat wij behoren tot de 10% meest welvarende mensen ter wereld? Dat minder dan 1% van de wereldbevolking Internet heeft? Dat meer dan 50% honger lijdt? Dat 20% van onze medemens geen toegang heeft tot goed drinkwater? Is het niet een beetje krom dat in 'Het Westen' 50% van de bevolking overgewicht heeft, terwijl tegelijk 16% van de totale wereldbevolking ondervoed is?

Maar wat kun je hier nou als gewone burger aan doen? Nou, best veel! Wist je bijvoorbeeld dat 25%-50% van de wereldwijde graanoogst gebruikt wordt voor veeteelt? Dat landen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika hun grond gebruiken voor het verbouwen van gewassen voor de Westerse vleesproductie, terwijl per dag 40.000 kinderen sterven aan ondervoeding? Zou het niet veel beter zijn als deze landen hun gewassen gebruiken om hun eigen kinderen te voeden? Bij de omzetting van graan in vlees gaat 90% van de eiwitten en 96% van de calorieën verloren. Bovendien is voor de productie van één portie rundvlees de dagelijkse waterbehoefte van 548 mensen nodig. Dat is honderd keer zoveel als de hoeveelheid water die nodig is voor het produceren van dezelfde hoeveelheid graan. Door de mest die de enorme vleesindustrie oplevert ontstaat bovendien zure regen, die de hoeveelheid schoon drinkwater nog meer beperkt.

Wat ik hiermee wil zeggen? Niet dat iedereen vegetarier moet worden. Maar wel dat het helemaal geen kwaad kan om af en toe dat stukje vlees te laten liggen. Dat we onze aarde dan heel wat beter kunnen benutten dan nu het geval is. Stel je nou eens voor dat we allemaal één of twee keer per week vegetarisch zouden eten... Dan zouden wij minder last hebben van hart- en vaatziekten, kanker en diabetes - en wat dacht je van anorexia, boulimia en obesitas? - en zouden heel wat minder mensen op deze wereld doodgaan van de honger en dorst.

Geen opmerkingen:

"We hebben wel verloren, maar we zijn het niet!"

Het was enkele minuten voor 2020 toen Claudia de Breij het glas hief tijdens haar oudejaarsconference. "Proost op de verliezers..."...